A petróleumlámpával keresztezett rádió

Avagy hogyan termeljünk villamos áramot hulladék hővel

noe1a.jpgA termoelektrikus áramtermelés hasonlóan szép múltra tekint vissza, mint a villanyautó, de ez is perifériára került és hőmérséklet jeladóként tengeti az életét. Abból él, hogy  két fémdarabban hő hatására villamos feszültség keletezik.

Az áramtermeléshez szükség volt arra, hogy felismerjék: bizonyos kapcsolásban képes, kellően nagy hőkülönbség esetén, használható mennyiségű villamos áramot termelni. Az áramtermelésre az eredeti cikkben sok ötletes példa van felsorolva, dkerosene_lamp2.jpge erre még várni kellett. Volt ami Noé névre hallgatott, de nem jött a bibliai siker. A leporolás orosz kutatók által indult meg, Micsurin stílusában keresztezték a petróleum lámpát a rádióval. Ennek a berendezésnek ma is vannak működőképes példányai.  Én egy kiállításon találkoztam vele, olyan mértékben meglepett, hogy a hozzá kapcsolt rádiót el is felejtettem megörökíteni.

Magát a hőelem csoportot sokáig csak az oroszok tudták ipari méretekben gyártani. Beépítették katonai műszerkocsik olajkályha füstcsövébe, sőt gázkompresszor állomások vezérlőfeszültség ellátását is ezzel oldották meg. Az űrbéli napelemek előtt ezzel oldották meg az űrkabin akkumulátorainak töltését is.

A nap és szél mellet újra elővette egy lelkes csapat, ugyan az ára még kicsit magas.

gteg-200.jpgAz ipari méret még ma is aktuális a fél világban :) Gázvezeték állomások segédüzemi áramforrása és még sok más helyen is alkalmazzák.

Az információ szabad áramlás jegyében az eredeti oldal sok helyen nem érhető el.