Rakéta kályha

2012 Kemencebence találkozó 017.jpgAz ember évtizedeken át alkothatna a net segítségével felbukkanó, számára érdekes ötletek tárházából. A rakéta kályha egy érdekes megoldás. Több száz variációját dolgozták ki szorgalmas barkácsolók, lehet válogatni belőle.  Az elv orosz fáklya néven ismeretes, ahol az  alsó furaton belépő levegő táplálja a fahenger belső felületén lévő égést, szép hangulatfényt adva.

A további fejtegetések helyett irány a gyakorlat! Én ezzel a két variációval foglalkoztam, amit bemutatok. A vödör mind a mai napig dolgozik:)

100_6795e.JPGÍgy nincs más hátra, mint előre. A vizesvödör alapú lesz a végső, de a kerti körülmények az agyag verziót tették elérhetővé. A kemence építésből még maradt egy kis agyag és neki is láttam. A végső neve Cipő lesz és megkísérlem kiégetni az időállóság végett, ha jól mutatkozik be:) A főzőképessége igen jó, még a tárcsát is kiszolgálja. Sajnos  valószínűleg az egyenetlen falvastagság miatt megrepedt. raketa.JPGÍgy egynyaras megoldássá vált, átadva a helyét a vödör verziónak. Amit sikerült szintén elkészítenem,  a neve  Rakéta von Vödör. Az első verzióhoz képest kicsiny módosítással, de igen jól üzemel. A kerti metszési hulladék így értelmesen hasznosul.

Hőteljesítménye igen jó, egy marék metszési hulladék kiszolgálja tárcsán sütést. Utána még lefő rajta a kávé is. A fő előnye a hordozhatóság, ami egy kerti tűzhelynél praktikusabbá teszi. Ezentúl nem kell a napon szenvedni a főzéssel, de azért marad a tűzhely is.

Ha keresztezzük egy hőelemmel, akkor még egy akkumulátortöltőt is kaphatunk hozzá.