Tócsni Lepcsáng
A közismert, archaikusan kárpátokkörnyéki étel a gyarmatosítás legpozitívabb eredménye. A Wikipédia is soraiban tudhatja. Annak idején Zakopánéban a kedvenc talponállónkban a kedvenc élelmünk volt a sör-tócsni páros, papírtálcán adták 1:3 arányban, 3 fogás már egy kiadós ebéd volt.
Családunk kedvenc étele 3 éhes személyre:
- 1,5 kg krumli
- 1 fej fokhagyma
- 15 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- ízlés szerint őrőlt bors
A krumplit ledaráljuk, a fokhagymát belereszeljük, majd a megadott hozzávalókkal összekeverjük.
Egy átlagos serpenyőben 5-10 mm vastag olajban kisütjük. Célszerű egy evőkanálnyi masszából csinálni a lepénykéket, így jobban átsül, és könnyebb forgatni is. Gyors étel, de fokozott szomjúságérzetet okoz, amely legyőzéséről gondoskodni kell: tea, borostea, forraltbor, sör, ásványvíz fogyasztása javallott!
Természetesen tárcsán is süthető kerti összejövetel esetén.
Testvérem a Szrapacsek