Sztrapacska
Terebesék teljes terjedelemben összefoglalják a sztrapacskáról való tudnivalókat. Így fölösleges bonyolítani a dokumentációt. Maga az alapanyaga nokedli, aminek a neve a No knédli! kifejezésből ered. Amikor Prágát ostromoltuk akkor látták a csehek, hogy fő valami a fazékban és mondták: Ó! Knédli! Akkor a mieink mondták hogy ez galuska, de azt nem tudták megtanulni. Így rájuk hagyták, hagy mondják hogy a magyarok már megint Nó knédlit főznek. Amikor hazajöttek megtartották ezt a humoros nevet, ami az idők során nokedlire egyszerűsödött.
Tócsni, aki benne van a Wikipédiában van adja a tésztáját:
Családunk kedvenc étele 3 éhes személyre:
- 1,5 kg krumli
- 2 db tojás
- 15 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 20 dekagramm füstölt szalonna mint feltét
- betétként fél kiló tehéntúró, vagy 30 deka juhtúró, esetleg dinsztelt káposzta
A megreszelt krumplit összekeverjük a tojással, liszttel, sóval. Akkor jó, ha nem túl kemény tésztát kapunk, hiszen még át kell küldenünk a galuska szaggatón, a forrásban lévő sós vízbe.
Ha megfőtt leszűrjük, a szalonna zsírjával kissé megkeverjük, utána belekeverjük a betétet és végül a tepertővel feldíszítjük. Természetesen utána megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről gondoskodni kell!
A túró helyett készíthetjük dinsztelt káposztával, párolt savanyú káposztával is.