Sztrapacska

Terebesék teljes terjedelemben összefoglalják a sztrapacskáról való tudnivalókat. Így fölösleges bonyolítani a dokumentációt. Maga az alapanyaga nokedli, aminek a neve a No knédli! kifejezésből ered.   Amikor Prágát ostromoltuk akkor látták a csehek, hogy fő valami a fazékban és mondták: Ó! Knédli! Akkor a mieink mondták hogy ez galuska, de azt nem tudták megtanulni. Így rájuk hagyták, hagy mondják hogy a magyarok már megint Nó knédlit főznek. Amikor hazajöttek megtartották ezt a humoros nevet, ami az idők során nokedlire egyszerűsödött. 


Tócsni, aki benne van a Wikipédiában van adja a tésztáját:

Családunk kedvenc étele 3 éhes személyre:

  • 1,5 kg krumli
  • 2 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 20 dekagramm füstölt szalonna mint feltét
  • betétként fél kiló tehéntúró, vagy 30 deka juhtúró, esetleg dinsztelt káposzta

A megreszelt krumplit összekeverjük a tojással, liszttel, sóval. Akkor jó, ha nem túl kemény tésztát kapunk, hiszen még át kell küldenünk a galuska szaggatón, a forrásban lévő sós vízbe.

Ha megfőtt leszűrjük, a szalonna zsírjával kissé megkeverjük, utána belekeverjük a betétet és végül a tepertővel feldíszítjük. Természetesen utána megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről gondoskodni kell!

A túró helyett készíthetjük dinsztelt káposztával, párolt savanyú káposztával is.