Led szalag világítás

A LED (Light Emitting Diode) szót magyarosítottam ledre, úgyis ez lesz előbb-utóbb a sorsa, attól hogy kis betűvel írjuk, nem fog gyengébben világítani. Az előző cikkben átalakított íróasztal lámpa bebizonyította, hogy 1 W teljesítmény környéke egyenlő egy olvasólámpával, árnyalatra pedig a melegfehér jó az olvasó szemnek.

Érdekes módon sok szakcikk található a témában, így hamar eljutottam oda, hogy a 5050 SMD LED egységekből álló dolgokat válasszuk.

A mai téma a led szalag, ami nálam a konyhaszekrény munkalap megvilágításra lesz használva. Egy kimerítően részletes leírás alapján, ezt a távolságot egyenesen neki szánták. Az áramellátására 12 volt egyenáramot biztosító teljesítmény arányos tápegység kell, de egy gyűjtögető amatőrnél akad ilyen a fiókban is.

Csak villamosságban jártas amatőröknek: a DC 12V 7,2 W 48 db EPISTAR© SMD5050 ledet tartalmazó szalag darabolható minimum 3 ledes darabokra. De ez a szalag többet tud egy konyhaszekrénynél. A  gerendára felszerelt ledszalag kielégítő fényt adott egy baráti vacsorához és kellően megvilágította a helységet is. Egy facsillárrá varázslása fantázia kérdése.

Fontos a tápfeszültség ellátás ami gyárilag DC 11-13V. Az ide illő akkumulátor, dugasztáp feszültsége ingadozhat, ezért feszültség stabilizátort kell használni. Ami a gyári egység használatával megoldható.  Kellő tudással a DC 12V szabályozó része elkészíthető, ami a ledszalag akkumulátoros üzemnél is jól jön. A beltéri verzió öntapadós, de mivel keresni kell a végleges helyét, ezért célszerű felragasztani egy lapos vezetékcsatorna tetejére. és a szerelés során a csatornát csavarozzuk fel és a tetejét a ledsorral csak rá kell pattintani.ledszalag.jpg