12 Voltos eszközök napelemes rendszerhez is

A szivargyújtó csatlakozónak hála sok eszközt készen vásárolhatunk az autonóm napelemes rendszerünkhöz.  Használhatunk minden olyan töltőt, adaptert, amit egy átlagos személykocsiban is.

 Megfelelő előtéttel használhatjuk a 12 Voltra kifejlesztett led világítótesteket is. Saját konstrukciókat hozhatunk létre led szalagokból. Természetesen ennek is meg vannak a maga szabályai, ami alapján 3-as nehézségűnek feladatnak minősíthetjük.3 nehézségi fok: elméleti alapok, szakmai fogások, szerszámok, és a felhasznált anyagok ismerete.

Aki nem jártas a villamosságban, természetesen keressen megfelelő tudású villamos szakembert a feladatokhoz!

csatlakozo1.jpgAmivel viszont mindenki találkozhat, azok a csatlakozókban elhelyezett olvadó betétek. Szerencsés esetben nem is tudunk róla, de egy elosztónál például túl tudjuk terhelni és kiolvad. A gyári Amper értéket írjuk rá  a csatlakozó oldalára, és mindig ugyanolyanra cseréljük! Igaz rögtön szembesülnünk kell azzal a problémával, hogy 3 méretű olvadó biztosítékkal is találkozhatunk. biztositek.JPGÜvegcsöves 5x20 milliméteres, Üvegcsöves 6x30 milliméteres és autó mini késes 11x8,6 milliméter. A névleges Amper érték a fém kupakon van megadva.

A betét kiolvadása elvileg szemmel is látható, de van amikor csak a kupak alatt ég el. Így nem nélkülözhetünk egy egyszerű vizsgáló egységet. Alapja egy egyszerű, elemről működő ledes áramkör. A tartózkodási helye pedig valahol a falra csavarozva, hogy kéznél legyen:)

Az élet része, hogy találkozni egy pár eszközzel, aminek a csatlakozójában nincs olvadóbetét. Ezzel a megoldással eddig egy telefontöltőnél és egy merülőforralónál sikerült találkoznom. Felismerni sem túl nehéz, nem lehet szétcsavarni.