Mindennapi kenyerünk

kenyer.jpgA kenyérsütés tudomány, de tanulható. A kemencés világban is sokféle recept és ötlet található.  Innen választottam egyet és nagyon jó, ízletes kenyér sikeredett. Már több alkalommal is sikerült elérnem ugyanazt a minőséget.

15 dkg Tüskeszentpéteri BL80-as kenyérliszt

30 dkg BL55-ös liszt

0,4 liter víz

2 dkg élesztő

két kávéskanál só

A készítés menete este indul: A víz kisebb részében feloldom az élesztőt, a többiben a sót. Így könnyebben elkeverednek a liszttel. A liszttel való alapos gyúrás, elkeveredés  után egy kevés liszttel leválasztom az edény faláról. Letakarva másnapig a hűtőben pihentetem. Akkor a megkelt tésztát többször hajtogatva átdolgozom és kialakítom a kenyeret. Ami még pihen egy fél órát a sütésig.

Gázsütő lévén nekem 6 álláson ~40 perc alatt sül meg, a rács legalsó helyzetében.