Mindennapi kenyerünk
A kenyérsütés tudomány, de tanulható. A kemencés világban is sokféle recept és ötlet található. Innen választottam egyet és nagyon jó, ízletes kenyér sikeredett. Már több alkalommal is sikerült elérnem ugyanazt a minőséget.
15 dkg Tüskeszentpéteri BL80-as kenyérliszt
30 dkg BL55-ös liszt
0,4 liter víz
2 dkg élesztő
két kávéskanál só
A készítés menete este indul: A víz kisebb részében feloldom az élesztőt, a többiben a sót. Így könnyebben elkeverednek a liszttel. A liszttel való alapos gyúrás, elkeveredés után egy kevés liszttel leválasztom az edény faláról. Letakarva másnapig a hűtőben pihentetem. Akkor a megkelt tésztát többször hajtogatva átdolgozom és kialakítom a kenyeret. Ami még pihen egy fél órát a sütésig.
Gázsütő lévén nekem 6 álláson ~40 perc alatt sül meg, a rács legalsó helyzetében.