Napelem a kertben

Ha a neten kutakodunk a témában, a káosz és a csillagos ég kifejezés a jellemző a napelemes technológia világára. Részemről most egy szerény megoldást kívánok körbejárni: egy kerti ház villamosítása. Egy jó szerkezetű weboldalon  és természetesen egy link gyűjteményen okosodva igyekszem eljutni arra szintre, hogy legalább kérdezni tudjak :)

A ledes világítások létrejöttével lehetőség van egy szerény mértékű villamos hálózat kialakítására. Ez lehetőséget biztosít mobil telefonjaink feltöltésére és kisebb fogyasztású eszközök időszakos üzemeltetésére. Adva van egy csatlakozó eszköz a szivargyújtó csatlakozó, amely el van látva olvadó biztosítékkal, így más eszközöket is tudunk csatlakoztatni.

A rendszer Öveges szemmel: Gyermekeim!  A napelemes rendszert legegyszerűbben egy vödör vízhez hasonlíthatjuk.

  • Az  akkumulátor, a vödör amelynek teljesítménye a felső pereméig ér, és a felhasználás szempontjából sohasem lehet üres, a minimális vízállás pedig filc tollal van bejelölve a belsejében.
  • A napelem a vízvezeték, amivel töltjük
  • A töltés szabályzó, ami olyan, mint egy wc szelep, engedi a vizet, és megakadályozza, hogy túlcsorduljon a peremén és alámenjen a filctollas jelnek.
  • A csatlakozók, ezek csapocskák a veder alján.

explosion1.jpgAz akkumulátor mérges eszköz, képes úgy viselkedni, mintha vödröt lelökjük a hokedliről!! Ebből eredően a leveréstől és a csapocskák túlzott kinyitásától védeni kell. Ezt elmondhatom nektek a villamos technológia törvényei és mai állása szerint, de attól sem lesz világosabb a kerti házatokban, vagy a horgásztanyátokon.

A felvetett rendszert DC üzemű szigetelt napelemes rendszernek nevezzük.