Sztyopocska a hordozható akkumulátor

akku3.jpgA napelemes rendszer jól működik, de egy kert méretben a 12 Volt hosszabbítós húzogatása nem egy sikertörténet. Hála a zselés akkumulátoroknak, szerényebb áramfelvételű feladatokra, egy hordozható egység is megfelel. Nem muszáj rögtön a boltba szaladni. Sokszor indításra már nem alkalmas autó indító akkumulátorok is sokáig bírják ezt a pár Amperes igénybevételt.

Én egy a képen látható aksit örököltem, ami a berendezés alapja lett.  Akár egy reklámszatyorban is hordozhatjuk, de azért adjunk magunkra és oldjuk meg időtállóbban.

susu003a.jpgEgy üres, öt literes műanyag kanna ajánlkozott is a megoldásra. Az oldalán vágtam egy lyukat, ahol befér az akkumulátor. Szereltem rá egyet  a bevált szivargyújtó aljzatokból és már kész is a mű. A névadást egy orosz rajzfilm segítette, aminek a hőse Sztyopocska pehelysúlyú deszantos volt. Aki olyan könnyű volt, hogy felfelé szállt az ejtőernyőjével. Ami nem előny, de egyszer ezzel vitte győzelemre a csapatát. Így hamar feltalálta magát nálunk is. Megbarátkozott Süsüvel a hordozható ventilátorral is. Azóta közös erővel fújják a tüzet a bográcsozó alatt, a rakétakályhában a kovácstűzhelyben.  Ha mégis elfárad, akkor megfelelő töltővel hamar visszanyeri eredeti erejét:)

  • .

explosion1.jpgAz akkumulátormérges eszköz, képes úgy viselkedni, mintha vödröt lelökjük a hokedliről!! Ebből eredően a leveréstől és a csapocskák túlzott kinyitásától védeni kell. Ezt elmondhatom nektek a villamos technológia törvényei és mai állása szerint, de attól sem lesz világosabb a kerti házatokban, vagy a horgásztanyátokon.

Az akkumulátor fokozottan érzékeny a nagymértékű túlterhelésre és rövidre zárásra. Akár pár pillanat alatt a mellékelt kép szerinti állapotba kerülhet. Ennek elkerülésére érdekében megfelelő biztosítékokat kell beiktatni. Akinek ez a pár mondat megértése gondot okot feltétlenül forduljon a témában járatos villamos szakemberhez!!!!!