Barkácsláda - Olfa PC CUTTER800

oolfa800.jpgJó negyven éve, amikor a tördelős pengék még gyermekcipőben jártak, a szike még szike volt, született egy érdekes eszköz az Olfa PC CUTTER800, amit új ruhában, de mind a mai napig gyártanak. A mellékelt kép ellenére is több vetélkedőt lehetne azzal a kérdéssel, hogy mit és hogyan vágnak vele.

olfa11.jpgA működési elve roppant egyszerű: az alsó hegye felénk húzva forgácsot képez, mintegy gyalulja az anyagot. Egy vonalzó mellett párszor végighúzva eléggé mély hornyot kapunk ahhoz, hogy ridegebb műanyagokat (pl. plexi) el tudjunk törni a karcolt üveghez hasonlóan. De vastagabb plexi, vagy műanyaglap esetén, ha nem elég rideg a töréshez, mindkét oldaláról nekiindulva szép lassan kettégyaluljuk az anyagot. Vághatunk vele nyomtatott áramköri és polisztirol lemezt és hasonló anyagokat. Az élet úgy hozta, olfa8_1.jpghogy néha vágtunk vele alumínium és rézlemezeket is, ahol fontos volt az épen maradt felület, ami egy lemezollónál nem biztosítható.

Maga a  penge két vágócsúccsal rendelkezik, így megfordítható. A tartalék penge a nyelében van eltéve, de rendelhető is, ha fogytán van. Kellő óvatossággal a jelölt felület köszörülhető és akkor az éle ismét használható lesz. Ezt az újraélezés a más pengénél a tördeléssel oldják meg. De erre a vágástípusra azok a kések nem alkalmasak.