Lakás villamos hálózata - tervfeladat

Ugyan nem barkácsfeladat, de egy barkácsoló jó meglátásai sokat javíthatnak a lakás villamos szerelésének használatán is. Ehhez próbálok egy pár tanácsot összegyűjteni. A vonatkozó előírások szerint a lakások villamos rendszerének tervezése-kivitelezése szigorú szakmai feltételekhez kötött tevékenység.

De minden tervezést meg kell előznie egy, a leendő használatot messzemenően figyelembe vevő tervfeladat összeállításának.   Szóval erről szoktak elfelejtkezni és a fondorlatos szakkifejezések felhőjébe burkolózni, hogy mi miért van a szerelés így -ahogy. Ezt megelőzendő készítsünk egy leírást arról, hogy merre és miért menjen az áram, a telefonvezeték, antennakábel, hol akarunk elszívni, időzíteni, mozgásérzékelni.Ehhez a ház vázlatos rajza is elegendő. Induljunk el egy 3 szobás kertes házban.

A villanyóra környéke kész dolog, utána  jön az áram a házba befelé de hamarosan útját állja egy, időnkén más néven nevezett védőszerkezet, a földzárlat figyelő relé. Ez nyomban sötétet csinál, ha valami nem teszik neki. Szóval itt jön az első tanács legyen belőle legalább kettő.

  1. világítás számára
  2. dugaljak és egyéb fogyasztók számára

Az áram útjában következnek a kismegszakítók, mivel áruk csupán ~ egy fali kapcsoló ára nem érdemes takarékoskodni velük. Hiszen hiba esetén ezek szakaszolják ki a hibás áramkört és a ház többi részében az áram vígan dolgozik. Mivel természetesen ragaszkodunk hozzá hogy mindegyiken legyen megfelelő felirat, így hamar rátaláluk, merre lehet a hiba. Ha dugaljara mutat, lehet hogy csak egy hibás eszközt kell kihúznunk a konnektorból. Ha a világítás valamely részére, akkor úgyis hívni kell egy szakembert. Itt érdemes szólni arról, hogy sok fogyasztó energia igénye annyira visszaesett, hogy a tervezőknek ideje lenne megbarátkozni az 1, 2, és 4 Amperos kismegszakítókkal is. Az iparban ezt teljesítmény követő védelemnek hívják és sok lakástűz lenne vele megelőzhető. A védekező villásdugó jelenleg leginkább az álom kategóriába tartozik.

A világítást  bontassuk 5-6 áramkörre.

A dugaljaknál is célszerű több áramkört kialakítani.

Mindenképpen legyen külön áramköre a

keringető szivattyúnak, mosógépnek , mosogatógépnek, udvari dugaljnak.

Hogy az áram haladni is tudjon szükség van még nulla ami most kék színű és földelő vezetékekre ami zöld-sárga.  Ezen szoktak spórolni, pedig ezeknek is meg kell egyezni az áramkörök számával.  A gyakorlatban többnyire a nulla vezeték ég el a túlterhelés miatt.

Ha még nem hagytak faképnél, akkor jön a kapucsengő. Ne legyen vezeték nélküli, mert akkor cserélgetheted az elemeket állandóan. A hangadóból ha úgy gondolod szereltess több helyre és kikapcsolható megoldásúakat.

 Ha már kialakult a kábeltv, telefon internet helye, azoknak is célszerű csövezést kialakulni.

Hol legyenek dugaljak:

Szobákban a kapcsoló alatt (porszívó)  és minden falon legalább kettő, egy részét úgyis elbútorozzuk.

Konyhapult felett több darab, hűtő és egyéb gépeknél, udvari falon, padláson.

Figyeljünk arra amit több helyről  kapcsolunk: udvari lámpa, folyosó. Hasznos ha a szobák világítását bentről és folyosóról is kapcsolni tudjuk, ezt csillárváltó kapcsolók tudják jelenleg.

Szellőztetni célszerű a wc-fürdő helységeket.

A lámpák jelenleg a viták kereszttüzében állnak, de igazán gazdaságos megoldáshoz nem sok közük van. A refi szintű kis halogénlámpákat kerülni kell.  Egy tükröt nagyon elegánsan meg lehet világítani 4 halogénnel (4x25W, 4X50 W) De egy 20 wattos fénycsőnél ugyanúgy lehet borotválkozni.  Hasonló a menü a konyhapultnál is.  A ledes lámpák először ott fognak teret nyerni, ahol kis felületet, vagy rövid ideig világítunk. Az ember szemének térkitöltő világítás kellene mint a napfény.  A ledes világítás kialakításához célszerű a neten szétnézni. Az aktuális tanácsokra "led világítás méretezése"  beírásával találhatunk rá.

A faházak és a tetőterek azonos kategória. Faházaknál terjed a csak napelemmel ellátott megoldás is  Gipszkarton szerelő dobozt legyen minden szerelvényhez, a mennyezeten is. A helységeket csak elcsúfító vezeték kötődobozok helyett alkalmazzunk a kismegszakító tábla mellet egy kábel rendeződobozt. Így egyszerű a kötések ellenőrzése és megszabadulunk az alul méretezett nulla vezeték rémétől, ami a tüzek jó részért felelős. Egy pár gondolat a témában >>>>>

Régi szerelésű épületeknél érdemes ezt elolvasni:

A villanyórától kell elindulni. Jelenleg teljesítménynövekedésnél 32A-ig nem kell csatlakozási díjat fizetni. Ha ettől kisebb van, érdemes kicseréltetni. Mivel úgyis órabontásra jogosult szakember végzi, érdemes rögtön kicserélni az órapanel és az épület elosztó táblája közötti vezetékeket. Ez régi szerelésnél szerencsés esetben úgyis az óra közelében van. Ha az áramszolgáltató úgy indít, hogy az ő szerelője cseréli a kismegszakítót. ( az meg jön, mint a villám bejelentés nélkül) akkor kérj egy minősített szerelő címet tőlük. Aki elvégzi az esetleg szükséges vezetékcserét. Utána már ő egyezteti az időpontokat. Ami az óránál van attól max. egy értékkel kisebbet tudsz feltenni. Egy kisebb műhely esetében 16 Amperesre szükséged lehet. Normálisan elvégzett villamos szerelésnél a másfeles réz vezeték ehhez elegendő.

Azt hiszem tanácsból ennyi elég,  a végén úgyis oda jut az ember, hogy ezt meg ezt nem így kellet volna :))