HTML

Saját kezűleg - ezermester blog

Az élet sok területén, ha van időnk, hasznos alkotásokat hozhatunk létre. Kellő körültekintéssel olyanokat is, amihez szakembert sem kezdene hozzá, mivel ő az idő/költség szorításában kénytelen gondolkodni.
"Utálok nosztalgiázni, de sajnos túl jó a memóriám"
Hegyek, fotózás, kert és az élet :)
Hungarian Keyboard -
Magyar Billentyűzet

Blogiroda
Hogyan készül?
Hogyan működik?
Sajátkezűleg - barkácsblog
Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör

Címkék

ablak (1) ajándék (4) akkumulátor (5) alba (1) állvány (1) alufólia (1) amerikáner (1) áramszámla (1) aszaló (1) asztal (2) barkács (28) barkácsolás (25) bicigli (1) birsalma (1) blog (1) bogrács (4) buék (1) bútorlap (1) chlebowy (1) civertan (1) csavar (1) csavarhúzó (1) csavrhúzó (1) dugványozás (1) elem (1) elemlámpa (1) élfóliázás (1) emeltágyás (1) energiatakarékos (2) eperfa (1) fa (9) fafúró (1) faház (6) fatároló (1) fenékszelep (1) filagória (3) földmérés (1) főzés (8) fúrógép (2) füstölés (1) fűszertartó (2) fűtés (1) hatszög (1) himalája (1) (1) hőelem (1) hogyan (3) hullámpapír (1) humor (2) internet (1) japánbirs (1) játék (1) jókai (1) kajérpéc (1) kályha (2) kang (1) karácsony (1) karaván (1) kemence (15) kemencebence (6) kenyér (3) kenyérsütés (3) kérdőív (1) kerosenlamp (1) kert (35) kés (1) készül (2) kézifűrész (1) kisbence (2) kisherceg (1) komposzt (5) konténer (1) konyha (6) könyv (5) kör (1) körkivágó (2) közröhej (1) kút (1) lakás (1) lap.hu (1) laposbarack (1) led (12) leírás (6) lengyel (1) lepcsáng (2) lyukfűrész (1) madáretető (3) magaságyás (1) mécses (1) mérés (5) metszés (1) minőség (5) mobilkemence (1) morus (1) működik (2) nagyapa (2) nagyonhumor (1) napelem (10) napkollektoros (1) nárcisz (1) nyárs (1) oldhatókötés (1) olfa (1) oltás (3) ondol (1) oroszország (1) otelló (1) palánta (1) papírtörlő (2) pemet (1) pendula (1) piec (1) placki (1) plexi (1) polc (1) polska (1) rajz (5) rakéta (1) rakétakályha (3) raklap (3) recept (2) röhej (1) roletta (1) roló (1) rőzse (1) sajátkezűleg (57) (1) soltvadkert (1) sövény (2) stubai (1) sütés (5) szabvány (5) szakkönyv (2) szalonna sütés (1) szaporítás (1) szárítás (1) szavazás (1) szekrény (1) szemét (1) szemzés (1) széna (1) szénvonó (1) szivargyújtó (2) szőlő (1) szomorú (1) sztrapacska (1) találkozó (1) tárcsa (3) tél (3) tócsni (2) tölgy (1) újrahasznosítás (1) világítás (14) villanyszerelés (10) víz (1) vödör (1) zsalugáter (1) печ (1) Címkefelhő

Friss topikok

 • nomad: Itt a Terebes:) terebess.hu/tiszaorveny/recept/sztrapacska.html (2017.10.06. 16:07) Sztrapacska
 • nomad: Egy pár tégla csupán:) africanruraldevelopment.org/rocket_stoves/ (2017.10.06. 14:55) Rakéta kályha
 • nomad: @joterv.hu: Egy pár szem termett csupán. Nem volt idejük:) Jövőre átoltom egy pár helyben kelt vad... (2017.09.29. 15:10) Lapos barack Kínából: Pen To
 • nomad: Az új link - www.stubai.com/index.php/holzkataloge/holzbearbeitung/nr-3060-stubai-ohrbohrer-quotsc... (2017.09.14. 21:51) Barkácsláda - ácsfúró
 • nomad: Fitnájsz klub helyett:) youtu.be/fIVAlV8YVF0 (2017.06.14. 08:51) Széna szárítás

Sztyopocska a hordozható akkumulátor

2015.01.15. 06:50 nomad

akku3.jpgA napelemes rendszer jól működik, de egy kert méretben a 12 Volt hosszabbítós húzogatása nem egy sikertörténet. Hála a zselés akkumulátoroknak, szerényebb áramfelvételű feladatokra, egy hordozható egység is megfelel. Nem muszáj rögtön a boltba szaladni. Sokszor indításra már nem alkalmas autó indító akkumulátorok is sokáig bírják ezt a pár Amperes igénybevételt.

Én egy a képen látható aksit örököltem, ami a berendezés alapja lett.  Akár egy reklámszatyorban is hordozhatjuk, de azért adjunk magunkra és oldjuk meg időtállóbban.

susu003a.jpgEgy üres, öt literes műanyag kanna ajánlkozott is a megoldásra. Az oldalán vágtam egy lyukat, ahol befér az akkumulátor. Szereltem rá egyet  a bevált szivargyújtó aljzatokból és már kész is a mű. A névadást egy orosz rajzfilm segítette, aminek a hőse Sztyopocska pehelysúlyú deszantos volt. Aki olyan könnyű volt, hogy felfelé szállt az ejtőernyőjével. Ami nem előny, de egyszer ezzel vitte győzelemre a csapatát. Így hamar feltalálta magát nálunk is. Megbarátkozott Süsüvel a hordozható ventilátorral is. Azóta közös erővel fújják a tüzet a bográcsozó alatt, a rakétakályhában a kovácstűzhelyben.  Ha mégis elfárad, akkor megfelelő töltővel hamar visszanyeri eredeti erejét:)

 • .

explosion1.jpgAz akkumulátormérges eszköz, képes úgy viselkedni, mintha vödröt lelökjük a hokedliről!! Ebből eredően a leveréstől és a csapocskák túlzott kinyitásától védeni kell. Ezt elmondhatom nektek a villamos technológia törvényei és mai állása szerint, de attól sem lesz világosabb a kerti házatokban, vagy a horgásztanyátokon.

Az akkumulátor fokozottan érzékeny a nagymértékű túlterhelésre és rövidre zárásra. Akár pár pillanat alatt a mellékelt kép szerinti állapotba kerülhet. Ennek elkerülésére érdekében megfelelő biztosítékokat kell beiktatni. Akinek ez a pár mondat megértése gondot okot feltétlenül forduljon a témában járatos villamos szakemberhez!!!!!

3 komment

Címkék: barkács napelem akkumulátor sajátkezűleg

Felső pakoló szekrény

2015.01.02. 17:57 nomad

Jobb nevet nem találtam rá, de nem is a név a fontos. Sok lakásban vannak kis átjárók, ahol az ajtómagasság fölött egy igen hasznos rakodóteret alakíthatunk ki. tarolo1.jpgA kép nem a legjobb, de bemutatja a megoldást

Első lépésben kialakítottam egy álmennyezetet. Ennek menete a következő:

 • Két szögvas felfúrása 4-4 facsavarral az oldalfalakra.
 • Ezután kimértem a beleillő bútorlap méretet.
 • Bútorlap élfóliázás, majd felrakás.

Ezután érdemes csak az ajtókeret és az ajtók kialakításával foglalkozni. Ezt jól lehet követni a következő képen.

tarolo2.jpg

Ezután elkészítettem az ajtókeretet, amit az oldalfalakhoz két-két facsavarral lesz rögzítve. A tiplik furatát célszerű a próbák során elkészíteni. Így festés után már csak csavarozni kell.  A zsanérhely kialakítás az ajtón rutint igénylő feladat, ezért  ajtókat egy barátom fúrta ki és rá is illesztette a keretre. Az ajtót úgy kell mérni és illeszteni, hogy eltakarja az álmennyezet és keret illesztését. A keret alsó oldalát több helyen össze kell csavarozni az álmennyezettel az ajtókeret felől, csak ki ne jöjjön az alsó oldalon.

Részletes rajz és darabjegyzék nem lesz, mivel minden lakás más. A beépítés befoglaló méretei 90 cm széles, 110 cm mély és 60 cm magas.

Nekem már nem is maradt más, mint készre szerelni. És lett egy rakodóhely a ritkán használt dolgaink számára.

Szólj hozzá!

Címkék: konyha barkács mérés szekrény sajátkezűleg

Jókívánság

2014.12.24. 16:35 nomad

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!

Szólj hozzá!

A kisherceg és a kemencés

2014.11.13. 13:42 karavan

Kis herceg sok van, minden királyi családban egy jó pár. De kisherceg a B-612-es kisbolygóról csak egy, mint a kisbíró a jobb falvakban.   A kisherceg szeret sétálni, nézelődni ha Földön jár.

Ahogy megy egy falu szélén, vidám sokadalomra lesz figyelmes. Kíváncsian figyeli a sokadalmat, majd odamegy:

 • - Ti mit csináltok itt?
 • - Mi vagyunk a kemencések!
 • - Nem telik gáztűzhelyre?
 • - De:)
 • - Akkor miért építetek ilyen kemencéket?
 • - Mert ebben minden étel finomabb:)
 • - Akkor ti olyanok vagytok, mint a régi repülőgépeket felújítók, az is szebben repül szerintük.
 • - Gyere kóstold meg miket készítünk

A kisherceg fogja csajkáját, amit még az őrkatonától kapott és elindul kóstolgatni.

Mindennel meg van elégedve. Majd megszólal: - Ha hazamegyek, megnézem, hogy melyik vulkánomat lehet átalakítani kemencének. Akkor én is meghívhatom a könyvem szereplőit vendégségbe. Sipi már bele is kezdett egy témába illő nótába, de ő fölállt és elindult a virágos réten, hamarosan már csak a fű hullámzása mutatta, merre jár.

Szólj hozzá!

Címkék: kisherceg főzés kenyérsütés kisbence kemencebence

Napkollektoros aszaló a kertben

2014.05.19. 07:57 nomad

kep0481.jpgAz aszaló tervem, amely a téli pihenőben fogalmazódott meg, a megvalósulás útjára lépett A téli pihenő alatt meg is indult a kivitelezés. A bemutató fotóalbum nem terjed ki minden lépésre, de azért jól követhető a megvalósulás útja. A mű az eredetileg elképzelt tejes pompájában. A napelem-ventilátor páros a légáramlás biztosítja, ami csak szakmai túltengés, már nincs is rajta:) Egy kis kémény is megteszi.

Szólj hozzá!

Címkék: kert aszaló napkollektoros

Magyar roletta, avagy roló

2014.04.10. 21:10 karavan

100_7446.JPGUgyan a magyar vándor a torna és a film miatt híresebb, de létezett egy otthoni jó pont szerző eszköz a roletta szerelés. Faterok sokaságának lett megmentője, amikor muter kifakadt, hogy sohasem látja a vasárnapi húsleves mikor kezd el főni, mert belesüt a nap a fazékba. Fater a következő fizetéskor hazacsempészte az egységcsomagot, és vasárnap hajnalban felszerelte a konyhában.  Petikét kioktatta, hogy ha besüt a nap, engedje le. A muter boldog volt, a fater vígan ultizott és büszkén vonult haza a családi ebédre. Olyan amnesztiát kapott, hogy még sörpénzt is jutott a családi kasszából a délutáni meccsre.

Szólj hozzá!

Címkék: humor roló roletta

Vetőmag gyűjtés, magfogás felismerhetően

2014.03.07. 14:41 karavan

tasak.JPGMivel egy tasakban egyre kevesebb van, a vetőmag érték. Ráadásul a szövetséges hadsereg, a méhek és rovarok nélkül sokszor csak meddő porgyűjtemény. Öreg kertész mondta, ha olyan a beporzás, még a margarétával is előfordul, hogy évekig nem tud nevelni csíraképes magot. Nagymama is mindenből gyűjtött magot, amivel meg volt elégedve.  A gyűjtés még megy is, de az azonosítás néha nehézségekbe ütközik. Erre van egy jó megoldás. Kifogyhatatlan sárga csekkjeinket és más macerákat hozó ablakos borítékok kiválóan alkalmasak erre a célra. Az ablakon pontosan látjuk, hogy mennyi van benne és ráírhatjuk a borítékra az azonosító adatokat is.

Szólj hozzá!

Bicikli szerelő állvány pince-made:)

2014.03.04. 14:14 karavan

alvany1.jpgA home-made hála az angol nyelv inváziójának már eléggé ismert. De van két magyar kiegészítője a sufni-made és a pince-made. A sufni és a pince minden rendes embernél tartalmaz kincseket, gaz rágalom szerint némelyeknél még komplett harcoló német csapatokat is:) Netalán  egyeseknél a Földközi-tengeren elvesztett amerikai atombombát, amit egy Trabant combiban hoztak haza Spanyolból:)

Az őshonos Csepel biciklit anno elég volt gerincre fordítani, és az összes műtétet el lehetett rajta végezni. De a világ tovább lépett, a mai csodákon minden kallantyú a kormányra telepedett, a bovdenek túlsó vége meg hemzseg az állító csavaroktól, így csak állva lehet műteni folyamatosan bisztergált karok és pedál mellett. Az állványok ára meg az egekben. Szegény bicikli néha nem ér annyit. Egy irodai szék lábazat évek óta jól szolgán mint karácsonyfatalp. Ezt kereszteztem egy kivehető ágylábbal és kész is a remekmű. Egy modern gázteleszkópos széklábbal, már egy modern, állítható műtőasztal.

Szólj hozzá!

Címkék: bicigli állvány barkácsolás sajátkezűleg

Ágfa és rőzse

2014.02.28. 19:43 karavan

Az erdőkitermelés, ritkítás mellékterméke már a régi időkben is foglalkoztatta a szakembereket, az Erdészeti Lapokban is foglalkoznak vele. De  a kiskertrendszer is termel bőven belőle. Mivel viszonylag kevesen hasznosítják, így többnyire az árokpartokon, vagy a kukák mellett köt ki. Rosszabb esetben pedig egyszerűen elégetik. Pedig a kerti sütés-főzés-kemencézés világának megbecsült fűtőanyagáról van szó.

raklap1.JPGUgyan a rőzsehordó néni már kiment a divatból, de a szomszédok sokszor a helyünkbe is hozzák. Így érdemes foglalkozni vele. A feldolgozás anyagiak függvényében akár a brikettállásig gépesíthető, de maradjunk a egyszerűbb megoldások mezején. 

Az  ágak vastagabb részeit tűzhely méretre vághatjuk, az egyenesebbeket külön tesszük a rakéta tűzhelyhez. A felmaradóakból rőzsekévéket célszerű készíteni a kemencénkbe illő méretben. Rőzsekötöző gépet magunk is készíthetünk és egy fórum is van róla. A végső maradékot felaprítjuk és mehet a komposztba.

Jó ha van egy tárolónk, a száradás biztosítására, amit akár egy pár raklapból el is készíthetünk.

Szólj hozzá!

Címkék: kert komposzt kemence sajátkezűleg rőzse

Sajátkezűleg - élfóliázás

2014.02.25. 15:22 karavan

Ugyan a nagyok éllezárásnak hívják és roppant tekervényes célgépet használnak hozzá, de mind a mai napig a faipar egyik leglátványosabb eredményt hozó művelete. A másik igazi csoda az üvegvágás: egy karcolás, egy pattintás és kész. Mindenki meg van elégedve, mert gitt, takaróléc, vagy a képkeret eltakarja az eltéréseket. 

Hasonlóan látványos eredményre számíthatunk  az élfóliázással is. Természetesen a mértékletes rutinszerzés elve itt is érvényesül. Elsőként a számítógép kihúzható megkopott egér asztalát vegyük kezelésbe, vagy érjünk rá a konyhaszekrénybe régen ígért plusz polc beépítésére. A  munkamenetet meríthetjük egy szakértői videóból is, de ha van otthon egy pár eszköz, hamar rájövünk, hogy nekünk is menni fog. 

 • intelligens mérőszalag
 • vasaló,
 • csiszolófa,
 • csiszolópapír,
 • éles véső a felesleg eltávolítására
 • egy nem műszálas textil darab

 Levágunk egy élfólia csíkot, ami túlér a fedendő élen ~ 1-1 centiméterrel. Felillesztve ügyeljünk arra, hogy a bútorlap minkét oldalán legyen túllógó rész! Majd szakaszosan rávasaljuk, melegítjük a felületre. A rongy használata megvédi a vasalót attól a veszélytől, hogy ráég a fólia. Minket pedig az új vasaló vételétől: "Amióta fóliáztál vele, már vasalni sem lehet vele normálisan!" - szakvélemény ránk zúdításával. Ezután a csiszolófa filces oldalával rásimítjuk a végleges helyére. Megvárjuk, ameddig kihűl és a ragasztó is kellően megszilárdul. Ekkor a vésővel a lap belseje felé irányuló mozdulatokkal óvatosan levágjuk a felesleget és az élet csiszolópapírral leszabályozzuk.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sajátkezűleg bútorlap élfóliázás

Barkácsláda - ácsfúró

2014.02.09. 10:08 karavan

furo.JPGAz életből jobban eltűnt, mint gondoltam, igaz a Stubai cég még mindig gyártja. Ők Ohrbohrer Schweizer Form néven emlegetik. Nekünk is van tőlük két méretben. De örököltünk is egy párat, eredeti fanyéllel. A neve és mérete eléggé változatos, a saját anyagából hajtott tekerőjűt cigányfúrónak nevezik, a nagyobb méretűeket egyszerűen fafúrónak, ácsfúrónak.

3 - 30 mm közötti méretekben fordul elő. Ugyan a modern fúróeszközök jórészt leváltották, de azért jó ha van a készletben. Ácsolásnál összekötő csavarok helyének kifúrására ma is jól használható.

 

2 komment

Címkék: barkács faház sajátkezűleg fafúró stubai

Kérdőív saját kezűleg

2014.02.04. 17:10 karavan

A téli unalom már korábban is rávezetett, hogy ismerkedjek, kísérletezzek új dolgokkal. Így találtam rá egy régi kérdőívre a Szalonna sütés nyárson témakörben. A google segítségével elegáns kérdőívet készíthetünk. Amit megoszthatunk link formában is, de beilleszthetjük a blogunkba is.

Szólj hozzá!

Címkék: kérdőív kert kemence

Barkácsláda - rókafark fűrész

2014.02.02. 07:45 nomad

A famegmunkálás legdöntőbb beavatkozása a fűrészelés. Erre az ősi mondás is figyelmeztet minket:

  A faanyag olyan dolog, hogy a vágással soha nem lesz hosszabb.

gerlada.JPGA modern eszközök mellett mind a mai napig üzemben vannak a kézi fűrészek is. Ebből nekem a BAHCO két ~ 60 és 40 centis eszközét hozta sors. Az éltartásuk kiválónak bizonyult és a felirat már régen lekopott róluk. A felső él egyenes vonalzóként szolgál és a markolattal derékszöget zár be.  Így előrajzolásnál kevesebb eszközzel kel küzdenünk. Kellő odafigyeléssel hosszában vágtunk vele ketté deszkákat, sőt gerendát is. Kevéssé pontos munkáknál egy alkalmi gérláda is kiszolgálható vele. Ugyan ahhoz más típus jár aminek a felső élén van egy "gérláda kettévágás ellni védelem", ami egyben merevíti is a fűrészlapot.

A legsoványabb családtag a lyukfűrész. Amit ma már számtalan eszköz tud helyettesíteni, de áramszegény időkben még jól jöhet.lyukfuresz.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: barkács barkácsolás sajátkezűleg kézifűrész rókafark

Barkácsláda - körkivágó és lyukfűrész

2014.01.28. 09:00 karavan

lyukfuresz.JPGUgyan a dekopír fűrész jórészt leváltotta a lyukfűrészt, de azért sosem árt ha egy van az ember fiókjában.  Kellő rutinnal lyukfuresz1.JPGsok feladat ma is megvalósítható vele. Azért szabályos kört egy sörkollektorhoz nem igazán könnyű vele kivágni, erre szolgálnak a körkivágók. Ez szintén elég nagy család, de két legismertebb típusa a fűrészlapos és a masszívabb acélból préselt.  Utóbbinak vannak komoly árfekvésű változatai, de egy barkácsoló ritkán fúr annyi lyukat, hogy valóban szüksége lenne a drágább kategóriára.dobozos.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fa faház barkácsolás sajátkezűleg lyukfűrész körkivágó

Barkácsláda - amerikáner

2014.01.28. 08:39 nomad

amerikaner.JPGAz "amerikáner" név eredete a ködbe vész, de mind a mai napig jól használható többfunkciós kézi fúrógépe takar. A szerkezete jól látható a mellékelt ábrán.

 • önzáró tokmány ~ 10 mm átmérőig
 • kétsebességes - a hatókart kell áttenni
 • kétirányú hajtómű
 • érintésvédelmileg kockázatmentes
 • nincs benne akkumulátor

Hálózati áram nélküli helyeken ma is jó szolgálatot tesz. Ugyan lehet indítgatni az aggregátort, húzgálni a mindig rövid hosszabbítókat, csodálni az épp lemerült akkus fúrót, de jó ha van kéznél egy öreg amerikáner. Kényelmesen elviszi a körkivágót.  és kiválóan lehet vele facsavarokat ki és behajtani. Sok esetben, amikor lemerült az akkus gép ezzel fejeztük be a munkát. Falapra csavarozva transzformátorokat tekercseltünk vele. amerikaner1.JPGamerikaner2.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: barkács fúrógép sajátkezűleg amerikáner körkivágó

Barkácsláda - Olfa PC CUTTER800

2014.01.25. 19:20 karavan

oolfa800.jpgJó negyven éve, amikor a tördelős pengék még gyermekcipőben jártak, a szike még szike volt, született egy érdekes eszköz az Olfa PC CUTTER800, amit új ruhában, de mind a mai napig gyártanak. A mellékelt kép ellenére is több vetélkedőt lehetne azzal a kérdéssel, hogy mit és hogyan vágnak vele.

olfa11.jpgA működési elve roppant egyszerű: az alsó hegye felénk húzva forgácsot képez, mintegy gyalulja az anyagot. Egy vonalzó mellett párszor végighúzva eléggé mély hornyot kapunk ahhoz, hogy ridegebb műanyagokat (pl. plexi) el tudjunk törni a karcolt üveghez hasonlóan. De vastagabb plexi, vagy műanyaglap esetén, ha nem elég rideg a töréshez, mindkét oldaláról nekiindulva szép lassan kettégyaluljuk az anyagot. Vághatunk vele nyomtatott áramköri és polisztirol lemezt és hasonló anyagokat. Az élet úgy hozta, olfa8_1.jpghogy néha vágtunk vele alumínium és rézlemezeket is, ahol fontos volt az épen maradt felület, ami egy lemezollónál nem biztosítható.

Maga a  penge két vágócsúccsal rendelkezik, így megfordítható. A tartalék penge a nyelében van eltéve, de rendelhető is, ha fogytán van. Kellő óvatossággal a jelölt felület köszörülhető és akkor az éle ismét használható lesz. Ezt az újraélezés a más pengénél a tördeléssel oldják meg. De erre a vágástípusra azok a kések nem alkalmasak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: barkács kés barkácsolás plexi olfa

Fatárló raklapból

2014.01.24. 06:12 karavan

raklap1.JPGA januári tavasz mozgásra serkenti az embert. Mivel még marad egy pár darab egyutas raklap a korábbi művek megalkotása után, adódott az ötlet, legyen még egy fatároló.

A  szabvány raklap méretekből (800x1200mm) eredően egy sima kirakós játék az egész. A képen látható alkotáshoz 7 teljes egyutas raklapot és két raklap rácsos részét használtam fel. A tető lejtés biztosítására emelésként egy-egy kockát iktattam be. A két rácsos részt a hátsó oldalra célszerű feltenni, így a rakodás kényelmesebb, nem esnek át a fák a túlsó oldalra. A raklapokat facsavarokkal rögzítettem egymáshoz, így egy masszív szerkezet keletkezett. A beborítására egy 2x3 méteres alu füles ponyva szolgál, amit kedvenc raktáráruházában mindenki barátságos áron megtalál. - "Ez szívósabb a  fóliánál és  alu ringlijeinek köszönhetően könnyebben rögzíthető.  Kedvenc barkácsáruházunkban eléggé  baráti áron kapható és ~ öt évet kibír." Ez volt a múlt, sajnos a tavaly ősszel vett ponyvák  télen megadták magukat.

 Az egész alkotást helyezzük téglára az élettartam növelése érdekében. Hosszabb élettartamra tervezés esetén készíthető rá tető is.  Ez nálam megmaradt bitumen zsindelyekből készült. A területe is megduplázódott, immár négy raklapnyi helyet foglal el. kep0709.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: újrahasznosítás raklap sajátkezűleg fatároló

Talicskás ember

2013.10.29. 17:00 nomad

talicska.jpgA magántulajdon szent védelmezőinek van egy alfaja, a szemetét bárkinek, bármikor, bárhová képes átteleportálni. Jele talán már az óvodában is a szemetes talicska volt. Szeret illegalitásban tevékenykedni, afféle sötétben bujkáló elem. Természetesen a járműve a teleportálandó hulladék mennyiségéhez igazodik: a szemetes zsáktól a drágaterepjárón át a teherautóig.  Egy fotóalbumot meg lehetne tölteni egy pár órás sétával.  Sokszor még a komposztálás megalázó szintjére sem süllyed le, mert  jelszava kötelezi:

Itthon legyen rend, tisztaság, pedantéria, a többiek meg .......

Szólj hozzá!

Címkék: szemét

Raklap asztal

2013.10.25. 19:38 nomad

raklap.JPGA korábbi mű után maradt még egy pár raklap. Így adódott az ötlet, egy alacsony, a sütés-főzés helyéhez, vagy egy fa árnyékában beszélgetéshez csináljunk egy kis asztalt.

A feladat jól követhető a képen a középső tartónál elvágjuk a raklapot. Így kapunk meg a 4 fakockával rendelkező asztallapot. Amit borogatás elkerülendő, egy másik raklap anyagából simára kipótolunk. A nekünk tetsző magasságot a lábak adják meg. A négy lábon kívül még szabunk két összekötőt és egy kereszttartót. A kereszttartóhoz még szükséges két kocka is. Amikor elkészül, natúr lenolajjal lekezeljük, vagy egy elképzelt színre lefestjük.

Szólj hozzá!

Címkék: asztal barkács kert raklap sajátkezűleg

Rajzgép program barkácsoláshoz

2013.10.18. 06:28 nomad

rajzgep1.jpgA cím ugyan a sajtóban ma divatos elvek szerint fogalmazódott meg, de a valóságot takarja. Három év alatt sem találtam jobbat a papírnál és ceruzánál.  Ezen eszközök használata ötödikes tudással jól kezelhető, ha mégsem stimmel valami, ott a DEL billentyű:) A milliméter  és a kockás papír adja a szerkesztő program segédvonal hálózatát. De ha valaki ragaszkodik a száz százalékos szerkesztői munkához, az vegyen elő egy sima lapot. Elvégre ha eljutott valaki az ötödik osztályig, már tud alkotni azon is.

Az elkészült rajzot ugyan szkennelni kell, ha közzé akarjuk tenni, de erre nem mindig van szükség. Kellő rutinnal le is fényképezhetjük, és akkor már kész is a digitalizálás.

Szólj hozzá!

Címkék: rajz leírás barkács barkácsolás sajátkezűleg

Mérések a kertben - a hatszög

2013.10.16. 06:01 nomad

hatszog.jpgA kezdő írásban a körrel foglalkoztam, ami túl egyszerű, így ideje lépni a hatszög irányába. Ameddig az alkotó fenntartja, ezen az oldalon eljátszhatunk a hatszög törvényeivel. Látszólag bonyolult alkat, de a méhek is ezt választják. Mivel természeti elem, így vonzza a családot is, ha például egy filagóriáról van szó. A szerkesztése a kedvenc iskolai játékkal azonos, amikor egy körbe virágot rajzoltunk körzővel és kiszíneztük. A nekünk tetsző szabályos hatszög beleírható egy olyan körbe, amelynek az átlója azonos a hatszög saját közepén átmenő átlójával. A kör kirajzolása után a   kerületén berajzoljuk a hatszög első oldalát, ami pont sugárnyi hosszúságú,  ami egy filagóriánál a leendő belépő. Utána körben jelölgetjük a leendő sarkokat. A kiosztás pontosságát jelzi, ha az utolsó mérés vége egybe esik a kezdőponttal.  Ötödikes szinten ki lehet számolni a két szemben lévő oldal távolságát, de mi egyszerűen megmérjük a kirajzoláson és felírjuk. Íme a bizonyíték: a rajz viszi előre a   világot. A mellékelt ábrán ez annak is érthető, aki olvasni sem tud. A másik a hatszög területe, ami betonozásnál, vagy járólapozásnál lehet lényeges. Sokat nem tévedünk, ha hatszög köré írható kör területét vesszük alapul. De aki tökéletességre törekszik az kérjen telefonos segítséget, vagy használja a mellékelt képletet:)

Szólj hozzá!

Címkék: mérés kert sajátkezűleg filagória hatszög

Légymentes kerti budi

2013.10.15. 07:37 karavan

100_7391.JPGA történeti áttekintés alapján sok nevet adhatnánk neki, de, maradjunk a budi névnél. A jelmondat maradÉrtéket teremtünk”, de a kor szellemének figyelembe vételével a legyek kizárásával. A folyamatos termelésű helyek komposzt wc néven váltak ismertté.  A minibb verzióra a kemencés fórumon akadtam, ez adta az ötletet.  A zsákos ötlet nagyon jó, így oldható meg legegyszerűbben a legyek kizárása, ami nekem eddig a legtöbb gondot jelentette.

A pottyantós is simán átalakítható: középen az aktív zsák, két oldalt a pihentetős. Hétvégi klozetnél csupán egy jó lapát komposztkezdeménnyel indítani és időnként szórni bele. Közben egy tartóból hullámpapír aprítékkal, falevéllel is töltögethetjük. Ilyen rétegzés mellett egy mini komposztálóvá alakul a zsák. A lecserélt zsákot egy légzőcsővel, amin szúnyogháló van pihentetni, majd egy forgatáskor mehet a komposztba.

1 komment

Címkék: kert komposzt barkácsolás

Földmérés a kertben

2013.10.13. 18:49 karavan

A mérés fontos része a mindennapjainknak, így időnként a kertben is szükségünk lehet rá. Ugyan ez egy teljes és kiváltságos szakma is egyben és geodézia néven ismeretes. Komolyabb építési munkák alapfeltétele a jogosult földmérő általi kitűzés, és az utána megjelenő szakembereknek a legfőbb feladata ezen jelek figyelembe vétele és megőrzése! De időnként a saját kertünkben is ki kel mérnünk ezt-azt: magas ágyást, fatelepítés kiosztását, kemence helyét, partiteraszt, stb. 

A legtöbb gond a vízszintessel van, mert az a mértékadó kőműves szerint eleve görbe:) Ő látta az Adrián, hogy a       vitorlásnak először az árboca látszik, csak utána tűnik elő a hajó. Ezen megrázó valóságélmény óta hivatkozik is rá rendesen. A másik az egyenes, pedig azt egy feszesre húzott spárgával már tökéletes minőségben elő lehet állítani. Szegény függőlegest már ne is emlegessük, amit egy spárgára kötött nehezékkel, hála a gravitációnak magunk is tökéletesen elő tudunk állítani.

Minden mérés alaptétele a mérési, leolvasási hiba meghatározása. A hőmérő esetében a legszemléletesebb: Uraim, a hőmérő olyan, minta nő, ha felülről nézik kevesebbet, ha alulról, akkor többet mutat! Természetesen a digitális nemzedék számára ez már érthetetlen meghatározás.

kor.jpgA kör kirajzolását ismerjük meg első lépésben vízszintes felületen: Egy fém tüske beütve középpontnak a sugárnyi spárga másik végén egy csavarhúzó és ezzel körbejárva kirajzolódik az általunk elképzelt átmérőjű kör. Ennyi:)

A kör matematikájából szükségünk lehet még  a kerületére és a  területére. Ha betont rendelünk, akkor még a beton vastagsága is számítási tényező. A folytatás valószínűleg "Mérések a kertben" címmel fog következni.

Szólj hozzá!

Címkék: mérés kert kör sajátkezűleg földmérés

A karaván halad:)

2013.10.07. 16:51 karavan

Szólj hozzá!

Címkék: himalája karaván

Növények oltása, szaporítása

2013.09.11. 21:26 nomad

A gyümölcs íze jelenleg nem nagyon szerepel az emberi fogyasztásra alkalmas tulajdonságok között . De mi tudunk tenni érte a saját kertünkben. Kiképzés gyanánt beszerzünk egy pár könyvet, a régi sokszor többet ér.  Néha szerencse is hozzásegít egy-egy hivatalosan nem is létező fajtához, mint az Árokpart királynője. amit azóta több, szerény képességű rokonára is átoltottam. De a besztercei szilva sarj gyűjtés is kellemes meglepetést hozott: Lett egy nagy gyümölcsű jó ízű, több átlagos és  egy korán érő fa a hét között. Így akár hét szilvafás nemesítőnek is titulálhatom magam.

sargabarack.JPGA magról minőséget elv szintén magyar találmány, Moray Pál nevéhez fűződik.  Így van egy csodálatos alma és egy szilvafám, valamint egy a madár hozta tüskétlen szedrem, ami több héttel megelőzi érésben a bolti változatot. De néha az oltással is kell foglalkoznunk, mivel a gyári fa csak senyved. Valószínűleg gyökérképzési gondjaik vannak, elkényelmesedtek a faiskola puha talajában. A kertünkben kelt magoncot válasszuk saját kelési helyén oltóalanyként. Az már biztosan jelessel végezte a gyökérépítési tanfolyamot. 

A sárgabarackfák is csak bénáznak. Ezt megunva két besztercei sarjba is oltottam egy bőven termő bevált fáról. A következő a fehér ringló oltás lesz, lévén az iskolázott egyszer termett és feladta.

Szólj hozzá!

Címkék: oltás kert szaporítás szemzés