Sajátkezűleg - élfóliázás

Ugyan a nagyok éllezárásnak hívják és roppant tekervényes célgépet használnak hozzá, de mind a mai napig a faipar egyik leglátványosabb eredményt hozó művelete. A másik igazi csoda az üvegvágás: egy karcolás, egy pattintás és kész. Mindenki meg van elégedve, mert gitt, takaróléc, vagy a képkeret eltakarja az eltéréseket. 

Hasonlóan látványos eredményre számíthatunk  az élfóliázással is. Természetesen a mértékletes rutinszerzés elve itt is érvényesül. Elsőként a számítógép kihúzható megkopott egér asztalát vegyük kezelésbe, vagy érjünk rá a konyhaszekrénybe régen ígért plusz polc beépítésére. A  munkamenetet meríthetjük egy szakértői videóból is, de ha van otthon egy pár eszköz, hamar rájövünk, hogy nekünk is menni fog. 

  • intelligens mérőszalag
  • vasaló,
  • csiszolófa,
  • csiszolópapír,
  • éles véső a felesleg eltávolítására
  • egy nem műszálas textil darab

 Levágunk egy élfólia csíkot, ami túlér a fedendő élen ~ 1-1 centiméterrel. Felillesztve ügyeljünk arra, hogy a bútorlap minkét oldalán legyen túllógó rész! Majd szakaszosan rávasaljuk, melegítjük a felületre. A rongy használata megvédi a vasalót attól a veszélytől, hogy ráég a fólia. Minket pedig az új vasaló vételétől: "Amióta fóliáztál vele, már vasalni sem lehet vele normálisan!" - szakvélemény ránk zúdításával. Ezután a csiszolófa filces oldalával rásimítjuk a végleges helyére. Megvárjuk, ameddig kihűl és a ragasztó is kellően megszilárdul. Ekkor a vésővel a lap belseje felé irányuló mozdulatokkal óvatosan levágjuk a felesleget és az élet csiszolópapírral leszabályozzuk.