Rajzgép program barkácsoláshoz

rajzgep1.jpgA cím ugyan a sajtóban ma divatos elvek szerint fogalmazódott meg, de a valóságot takarja.

Azt hiszem a barkácsélet legnagyobb problémája a sikeres megoldások megfelelő műszaki szintű dokumentálása. Alapvázlatot szinte mindenki készít, de a közben kiagyalt részmegoldások a ködbe vesznek és sokszor az egyre többször készülő digitális képekben sem vehetőek ki igazán.

Akkor nincs más megoldás, rajzoljunk! De mivel? A DOS világ véget ért, sajnos eltűntek az egylemezes vázlatkészítők. A Corel, CAD , Google kecsap és egyébcsodavarázslók áruk mellet száz órákban eszik a tanulási időt is. Talán a QCAD rendelkezik kellő önmérséklettel, és egyszerű halandó által is átlátható.

Három év alatt sem találtam jobbat a papírnál és ceruzánál.  Ezen eszközök használata ötödikes tudással jól kezelhető, ha mégsem stimmel valami, ott a DEL billentyű:) A milliméter  és a kockás papír adja a szerkesztő program segédvonal hálózatát. De ha valaki ragaszkodik a száz százalékos szerkesztői munkához, az vegyen elő egy sima lapot. Elvégre ha eljutott valaki az ötödik osztályig, már tud alkotni azon is.

Az elkészült rajzot ugyan szkennelni kell, ha közzé akarjuk tenni, de erre nem mindig van szükség. Kellő rutinnal le is fényképezhetjük, és akkor már kész is a digitalizálás.