Növények oltása, szaporítása

A gyümölcs íze jelenleg nem nagyon szerepel az emberi fogyasztásra alkalmas tulajdonságok között . De mi tudunk tenni érte a saját kertünkben. Kiképzés gyanánt beszerzünk egy pár könyvet, a régi sokszor többet ér.  Néha szerencse is hozzásegít egy-egy hivatalosan nem is létező fajtához, mint az Árokpart királynője. amit azóta több, szerény képességű rokonára is átoltottam. De a besztercei szilva sarj gyűjtés is kellemes meglepetést hozott: Lett egy nagy gyümölcsű jó ízű, több átlagos és  egy korán érő fa a hét között. Így akár hét szilvafás nemesítőnek is titulálhatom magam.

sargabarack.JPGA magról minőséget elv szintén magyar találmány, Moray Pál nevéhez fűződik.  Így van egy csodálatos alma és egy szilvafám, valamint egy a madár hozta tüskétlen szedrem, ami több héttel megelőzi érésben a bolti változatot. De néha az oltással is kell foglalkoznunk, mivel a gyári fa csak senyved. Valószínűleg gyökérképzési gondjaik vannak, elkényelmesedtek a faiskola puha talajában. A kertünkben kelt magoncot válasszuk saját kelési helyén oltóalanyként. Az már biztosan jelessel végezte a gyökérépítési tanfolyamot. 

A sárgabarackfák is csak bénáznak. Ezt megunva két besztercei sarjba is oltottam egy bőven termő bevált fáról. A következő a fehér ringló oltás lesz, lévén az iskolázott egyszer termett és feladta.