Széna szárítás

A fű jövő ideje a széna:) Jogtudósóék biztosan halálra vitatkoznának, hogy mikortól megy át pontosan szénának a fű és illeti meg a szénának kijáró bánásmód. A széna szárítás a magas hegyekben nem is olyan egyszerű dolog. Az erős hajnali harmat és a gyakori eső nem teszi lehetővé a talajon szárítást. A meglehetősen drága gépi szárításhoz pedig a   benne lévő vizet is szállítani kell és a szárítók is többnyire gázolajjal működnek és egy termetes ventilátor is dolgozik bennük.

szena.jpgÍgy adódik a feladat, nézzünk vissza, mit csináltak az öregek és mitől lett szénája a lila tehénnek. A legősibb amikor ~2,5-3 méteres fenyőkön meghagyják a  fél méteres gallyakat és ebből hármat összetámasztva lesz egy belül szellőző boglyaváz. De lehet ácsolni is valami hasonlót, mint a mellékelt kép mutatja.  

oszlop.jpgKellő vehemenciával a fenyő ágas egymagában be is ásható. Ekkor egy igen jó megjelenésű kaszálót kapunk. A sok szénafáról el lehet mesélni a turistáknak, hogy itt már sikerült a fenyőfát keresztezni a fűvel és már fán nő. Amikor eléggé érett lesz magától el kezd száradni. A réten meg közben vígan legelnek a birkák.

Végül, de nem utolsó sorban a kerítés építési technika, ami feltételezi a hosszú szálú füvet. Lehet kiskapu méret is, de hosszabb távon berendezkedve akár tetőt is építhetünk fölé.

Címkék: széna, szárítás