Kerti kemence eszközök

Jó, a kemence nem csak a kertben lehet :)

A népi mondásból levezetve - amit sütöttetek egyétek is meg! -  számos kemenceépítési ötletet összefogó hagyományőrző egyesületünk méltó jelmondata:

Amit sütöttünk meg is esszük:)

A kemence kiszolgálása megkíván egy pár eszközt, amelyet tagjaink szorgalmasan készítenek is.

  • Szénvonó - formálisan megfelel a saraboló kapának. A gyakorlatban célszerű fából készíteni. A nagyapa modellje egy fogaitól megfosztott gereblyére hegesztett  menetes orsó, amire két nagyobb  alátét közé szorítjuk a trapéz alakú falapot. A nyél felőli alátétet elfordulás ellen rögzítjük és két körömmel látjuk el, hogy a falap ne tudjon elfordulni. Kopás esetén a falap könnyen cserélhető.
  • Pemet - ez egy kukorica csuhéból készült seprő. Szerencsésebb a kemence takarításra, ha az autómosó kefére emlékeztető formát választunk. Így szintén a nagyapa modell következik: Egy kellően hosszú nyélre erősített 80 - 100 mm átmérőjű bilincs, amibe a csuhéból egy pom-pom stílusú csuhéparókát szorítunk, ha rövidek a szálak, nem kell visszahajtani. Ő egy ilyen eszközzel tartott rendet a kovácstűzhely asztalon is. A tartalék betétek egy szögön lógtak a műhelyben. Természetesen a hosszabb élet reményében a parázs környéki manővereknél enyhén nedvesíteni kell, amire a következő eszköz szolgál :)
  • Vödör víz, a felparázslott eszközök megmentésére.