Kerti bogrács bázis felniből

Kerti bogrács bázis felniből 4 személyre. Alapvetően a felni mérete határozza meg a dolgokat. A képen látható egy vastag anyagú acélfelni. A csövek hozzá vannak hegesztve, így könnyebb beépíteni. A két cső furataival a bogrács magasságát lehet szabályozni. Az egymástól való távolsága pont olyan, hogy befér közé a tárcsa is.

A fénykép jól bemutatja a felépítést, de egy szerény vázlatot is készítettem hozzá.

A hő hatására a felni kitágul, ezért a beépítés során a méretét meg kell növelni pl hullámpapírba burkolással, amit folpack fóliával rögzítünk, és akkor nem is ázik el. Az első keményebb tüzelésnél kiég az egész és akkor nem reped meg az építmény, mint az enyém. A falazásban hagyni kell egy a felni alá vezető  szellőző nyílást, amin később a lepergő hamu is eltávolítható.


Tartozékok sorában az első a tárcsa 4 személyre.

Ez egy 40 cm átmérőjű tárcsa, a közepén a négyszögletes furat be van hegesztve. 8-as betonvasból van rá hajtva két 15 cm széles fül, hogy kesztyűben is meg lehessen fogni. A tűztől való magasságát 3 lábú távtartó gyűrűvel lehet beállítani, így közben rakni is lehet alatta a tüzet.  Erre is vonatkozik az ősi főzési tanács: ha nagyon sül v. fő, vagy hozzá kell még tenni, vagy le kell venni a tűzről.


Tárcsázható vele :)

    • a rántotta a la tárcsa,
    • cukkini szeletek, a végén hozzásütünk pár kettévágott fokhagyma cikket
    • hagymás csirkemáj, először az apróra vágott hagymát sütjük kevés olajban, majd hozzáadjuk az apróra kockázott csirkemájat. Addig keverjük és sütjük, ameddig a leve el nem fő, a vége felé borsozzuk és sózzuk.
    • gombás rántotta

Tekerés

A rablóhús és testvérei kategória eszköze a forgatható nyárs, ami jelen esetben duplex rendszerű és a feltűzdelés megkönnyítésére szétszedhető.

Kézi nyársalás

 A képen látható nyárs egy U alakra hajtott 4 mm átmérőjű vaspálca hegesztve egy csőre, a fanyél egy békebeli kiságy rácsaiból készült, a csepegtető tálca pedig alufóliával bevont mozaiklap. Mivel sokan kételkednek benne elmondom: a fanyél 20 év alatt sem égett el. egy kis facsavarral van rögzítve a fém rész és a reszelőnyeles vacakkal ellentétben szabadon bárhol megfogható :) 20 és 30 mm távolsággal készült. a szélesebbre jobban lehet pakolni. nyars001.jpg


A receptek közösek, a tekerő több , a nyárs egy személyre szolgáltat kellő mennyiségű harapnivalót. Alapanyagként szalonna, császárszalonna, kolbász, virsli, hagyma, gomba, hússzeletek szolgálhatnak, de a lista bővíthető. A végeredmény pedig étvágygerjesztő lesz :)


Rostonsütés

Nem is lenne teljes a kép, ha nem szólnánk a rostonsütés lehetőségéről. Ez eredetileg nem is igazán magyaros találmány, mivel nálunk főleg a kukorica pattogtatás és gesztenye sütés területény volt ismert. De attak neki egy francos nevet: grillezés és ebből lett a grhill parthy kérlekszépeny - mondaná F. Jimmy a keményöklű igazmondó. Ja és igazányból állva kell csinyálni, de nem kötelező. A rost egy lecserélt gáztűzhely rácsa.


Ülőhelyek a tűz körül

Az egész építmény azért ilyen alacsony mert a tűz az ember barátja, és a barátunkkal akkor tudunk jó viszonyba kerülni, ha leülünk beszélgetni vele. A hegyekben is mindig ültünk a tűz körül, épp ami volt kövön, fadarabon, vagy épp a földön. Épp ezért hozzá illő ülőalkalmasságokat is készítettem. Már kissé viharvert, de egy nagy előnye a tuskóval ellentétben, hogy nem hal ki alatta a fű, és magad mellé tudsz tenni egy-két dolgot. Most nekem is újakat kell alkotnom, ezért készítettem egy vázlatot is hozzá.

Közben a rakéta vödör is hasznos eszköz lett. 100_6851.JPG